Ska man sökmotoroptimera eller annonsera?

Vi får ofta frågan vilket ska man välja, SEO eller Google Adwords?

Svaret blir oftast, det beror på.

Ibland kan en kund säga att de aldrig klickar på annonserna, så därför ska de inte annonsera. Det intressanta är inte vad vi själva gör utan förstås vad våra kunder gör. Och att folk klickar på annonser är ett faktum, dessutom är det många som gör det. Det vet vi genom att det är så lätt att spåra händelser på Google och webbplatsen.
Hur gör man då?

Först måste du skapa ett nuläge från en neutral testkälla och titta på vilka placeringar dina sökord har idag.

Sedan tittar man på konkurrensen. Vilken typ av företag, organinsationer eller webbkataloger ligger i topp.

Därefter väger man in tidsapekten. Annonsering kan vara igång på ett par dagar.

Om ditt sökord eller sökfras ger relevanta resultat på Google, t.ex. dina konkurrenters websidor dyker upp bland de fem första resultaten, måste du lägga mycket arbetstid om du ska optimera din landningssida. Se diagrammet vad som ansågs mest effektiv och svårt och hur mycket som det användes i en undersökning från USA för ett par år sedan. Diagrammet stämmer överlag även om det är några år sedan.

SEO aktiviteter

Om sökordet är nischat räcker det ofta med on page optimering för att nå topplacering. Annars måste du lägga till off page optimering vilket innebär att skapa bra inlänkar. Bra inlänkar är som ett exempel länkar från trovärdiga sajter som länkar från webbsidor som behandlar ditt ämne.

Är konkurrensen tuff kan det mest lönsamma sättet vara att annonsera. Likaså om det är bråttom att komma högst upp på Google som för en tidsbegränsad kampanj eller ett event.

Så, ibland väljer man enbart SEO eller Google Adwords, men oftast är en kombination det mest lönsamma.

Till sist, kom ihåg att cirka 50% av sökningarna på Google görs i mobilen, så din landningssida måste vara mobilanpassad.