Smartare marknadsföring på Google

En studie från Optify visar hur viktigt det är att få en hög position i Googles sökresultat. De översta resultaten får en genomsnittlig klickfrekvens på 36,4%. Antalet sökningar och kostnad per klick för ett sökord påverkar också antalet klick. Vad innebär det för ditt arbete med sökmotoroptimering?

Med position 1 får man en klickfrekvens (CTR) på 36,4%.
Position 2 får en CTR på 12,5%. Se diagram.

optify

Överraskande nog får position 11 något fler klick än position 10. Det beror antagligen på att position 11 är det högsta resultatet på sidan 2.

Kostnaden per klick för AdWords-annonser och klickfrekvens CTR har också en koppling.

Enligt studien har sökord som har en hög kostnad per klick (CPC) på Google AdWords en lägre klickfrekvens för de organiska resultaten.
Det första organiska resultatet för ett sökord med en hög CPC får mindre än 20% av klicken. Det första resultatet för sökord med låg CPC får mer än 30% av klicken.

Sökvolymen påverkar också antalet klick

Enligt studien har sökord med många sökningar en högre CTR för position ett (32% för populära sökord jämfört med 25% för så kallade Long Tail sökord).
Long Tail sökord (stort antal sökord med låg sökfrekvens) har en bättre övergripande klickfrekvens på sidan ett (9% genomsnittlig klickfrekvens för Long Tail sökord kontra 4,6% genomsnittlig klickfrekvens för populära sökord).

Vad betyder detta för dina sökmotoroptimeringskampanjer?

1. Populära sökord är ännu mer konkurrenskraftiga än de verkar

Om du optimerar dina webbsidor för mycket konkurrenskraftiga sökord kommer du inte se en stor ökning förrän du når topp 5 resultat.

2. Det är vettigt att optimera för Long Tail sökord

Long Tail sökord har flera fördelar:

  • De är mycket mer relevanta än populära sökord och du får en mycket högre omvandlingsfrekvens
  • Det är mycket lättare att få höga placeringar för ett Long Tail sökord eftersom det finns mindre konkurrens
  • Du kommer att få fler besökare genom Long Tail sökord (om du inte är i topp 5 resultat för ett populärt sökord)

För de flesta företag är det bättre att få sidan ett ranking för många Long Tail sökord än att få höga placeringar för några populära sökord.

3. Höga placeringar är viktiga

Ranking på första resultatsidan för ett sökord som är relaterade till din verksamhet är fortfarande mer värdefull än någon annanstans.