Vad kostar SEO?

SEO byråer i USA använder flera prismodeller:

– Rådgivning/timme: Den genomsnittliga SEO byrån debiterar mellan $ 100 och $ 300 per timme.

– Fasta priser: Företag som är förstagångsköpare av SEO köper ofta tjänster till fasta priser. För en revision av webbplatsens innehåll (vanligtvis $ 500- $ 7500), genomgång av länkprofil ($ 500- $ 7500) eller för SEO copywriting debiteras ($ 0,10- $ 0,50 per ord).

– Månatligt underhåll: Den mest populära prismodellen är en månatlig betalning. I genomsnitt debiterar SEO-byråer $ 750-5,000 per månad. Tjänsteinnhållet är förstås kopplat till hur mycket du betalar: regelbundna analysrapporter, på plats optimering, länk byggnad, sökordsanalys, webcopy, etc.

Vissa utländska bolag erbjuder “SEO” tjänster till mycket lägre priser ($ 100- $ 500/ månad). I allmänhet kan du vara säker på att dessa tjänster använder spamtekniker för att optimera din webbplats. Stor risk finns att dessa tjänster kan ge ett bakslag och till och med resultera i att Google tar bort dina webbsidor.

Om en SEO tjänst är väldigt billig är det troligt att de använder riskfyllda, otillåtna metoder. Det är en lärdom som många företag fått erfara.

I Sverige finns andra prismodeller där man till exempel betalar för en plats på Googles första sida. Eftersom de översta placeringarna ger de flesta klicken blir konkurrensen om dem stenhård. Det blir förstås omöjligt för alla företag som önskar i en bransch att nå de översta positionerna.

Man ska därför inte betala någon SEO byrå några startavgifter för de kommer troligtvis inte lyckas om det finns stor konkurrens på sökordet. Ibland väljer SEO byrån andra sökfraser med mindre konkurrens och samtidigt även mindre sökningar. På generella sökord konkurrerar man med Wikipedia och andra stora katalogföretag, så det gäller att vara noga med sitt val av sökord.

Enda kvarstående alternativet blir om konkurrensen är hög att välja nischade sökfraser med lägre sökvolym eller att annonsera med Google Adwords där man har bättre möjlighet att få topplaceringar mot betalning.