Varumärken som sökord i Adwords

Google skriver:

För att finnas med i Googles sponsrade länkar väljer Googles annonsörer olika sökord. Här i Europa har det varit en viss debatt om vem som ska kunna använda varumärkesskyddade termer som sökord. Vi har alltid tyckt att användarna får bäst service genom att se den mest relevanta och informativa annonseringen när de gör sökningar på Google.

Vi har försvarat oss i en serie av rättsfall som slutligen fördes upp i Europeiska unionens domstol, som tidigare i år till stor del bekräftade vår rätt. Domstolen beslöt att Google inte har överträtt varumärkeslagen genom att tillåta sina annonsörer att bjuda på sökord som motsvarar tredje parts varumärken. Dessutom slog domstolen fast att annonsörer legitimt kan använda sig av tredje parts varumärken som sökord för att utlösa sina annonser.

Vi tillkännager idag en viktig förändring i vår varumärkespolicy vad det gäller annonsering på Google. Ett företag som annonserar på Google i Europa har nu möjlighet att välja varumärkesskyddade termer som sökord. Om en användare till exempel söker på en TV-tillverkares varumärke kan han nu hitta relevanta och hjälpsamma annonser från återförsäljare, jämförelse- och recensionssajter och sajter med second hand-varor liksom annonser från andra tillverkare.

Den nya policyn träder i kraft 14 september.