Så fungerar domäner

DomännamnDomäner kan ofta uppfattas som väldigt krångliga. Vem administrerar, vem fakturerar och var utför jag ändringar för den?

Den du köper domänen av kallas för en registrar. Det är ett företag/organisation som har avtal med registry (t.ex. .SE) att få registrera och förnya domännamn till slutkund.
Det är av registraren som du blir fakturerad, så vida du inte har köpt domännamnet av en återförsäljare till registraren.
Alla inställningar, kontaktperson, teknisk kontakt o.s.v. ställer du in hos registraren.

Oftast förnyar du ditt domännamn 1 gång per år och för att en förnyelse ska ske så måste du betala årsavgiften. Om du inte betalar så kommer ditt domännamn att deaktiveras, vilket medför att allt som har med din domän slutar fungera (webbplats & e-post). När domännamnet har deaktiverats så hamnar det i karantän en kort tid, vilket betyder att ingen kan nyregistrera domänen, utan endast en förlängning kan göras. När karantäntiden är slut så är den öppen för nyregistrering och vem som helst kan då köpa domännamnet.

Hos din registrar så ställer du in namnservrar för din domän. Det är i namnservrarna som man sätter alla regler för domänen. T.ex. till vilken server e-post ska gå och till vilket server webbtrafiken ska gå. Du kan också ställa in regler för e-post, t.ex. att e-post som skickas med ditt domännamn endast får skickas från server A (även kallad SPF-record).
Namnservrarna kan tillhandahållas av en tredjepart och behöver inte vara din registrar.

Hoppas att du har fått lite klarhet i det här med domännamn.

Tänk på att alltid betala ditt domännamn i tid, efter en deaktivering kan det ibland ta flera dagar innan en domän aktiveras och då fungerar varken din e-post eller webbplats.