Hur mycket kostar en webbplats?

Det här är en serie i fyra delar som riktar sig främst till dig som har tänkt att beställa en ny webbplats. En vägledning om hur det kan gå till.

Missade du första delen? Lugn, du kan läsa den här.

 

budget

 

Vad avgör priset i en webbproduktion?

Det är många olika faktorer som avgör det slutliga priset på en webbproduktion. En webbplats kan kosta allt ifrån några tusenlappar till miljonklassen. En nyckelfaktor är vad webbplatsen har för bredd, vilket behov den ska kunna lösa och vilket djup hemsidan behöver ha för att uppnå ditt behov eller dina önskningar. Webbplatsens olika funktioner kan då utformas och skräddarsys speciellt till dig som kund. Det är bättre att satsa på en mindre webbplats med högkvalitativa funktioner än en större webbplats som inte håller funktionsmässigt eller grafiskt. Istället kan man bygga ut webbplatsen ifall behovet växer och behöver bli större.

 

En annan faktor som sätter priset är givetvis din egna budget. Generellt kan man säga att ju lägre budget du har satt för din nya webbproduktion, desto mer blir din nya webbplats  en mer standardlösning anpassad till dig som kund. Ifall man har en mindre budget, men även behöver någon form utav webbplats, så finns det enklare alternativ man kan dra nytta av. Vi pratar om gratisplattformar där du kan lägga upp enklare bloggar etc.

 

En webbproduktion blir aldrig riktigt färdig bara för att webbplatsen åker ut live på webben. Oftast är det nu som arbetet börjar! Efter att webbplatsen har lanserats så börjar arbetet med utvärderingar med form av olika analyser av dina besökare. Vilket beteende och rörelsemönster dina besökare har, hur nöjda besökarna är efter att ha besökt din webbplats. Detta sätter sen ett nytt underlag för förbättringar och en vidareutveckling av din webbplats. I och med detta kan det vara en bra idé att budgetera för din webbplats mer än bara själva utvecklingsarbetet med produktionen.

Webbproduktionen innehåller flera olika moment som din budget behöver täcka. Alltifrån förstudier, design, programmering, tester etc. Ifall du inte besitter någon större kunskap att administrera en webbplats, så behöver du räkna in utbildning eller support i din budget. Det finns även en mer rörlig prislapp inbakad i en webbproduktion såsom hosting, teknisk-support och underhåll utav webbplatsen.

 

Vad blir min prislapp?

Det finns många olika webbyråer som prissätter sina tjänster på olika sätt. Frågan är väl debatterad inom webbranschen hur man ska gå till väga med fasta priser. För att kunna lämna ett fast pris till en kund så måste specifikationen av webbplatsen vara 100% spikad. Men att sätta en fast specifikation rakt igenom en kreativ process som att ta fram en webbplats eller en digital produkt går inte riktigt att göra. Detta försvårar naturligtvis prissättningen i sig. Därför är det viktigt att du budgeterar för din kommande webbplats där vi tillsammans kan arbeta mot ett målpris. På det här sättet blir inte arbetet begränsat, men du som kund har fortfarande kontroll över hur mycket den får kosta som max.

 

Produktionen blir flexibel och webbyrån kan på ett lättare sätt förstå och ta fram en lösning som passar dig bäst till ditt pris. Det är många som betalar ett fast pris utan att veta egentligen vad det kostar att göra. Allt man får är en webbplats som kan vara skräddarsydd, men lika gärna en standardlösning som är kopierad.