Design & Utveckling

Det här är en serie i fyra delar som riktar sig främst till dig som har tänkt att beställa en ny webbplats. En vägledning om hur det kan gå till.

Missade du andra delen? Lugn, du kan läsa den här.

 

Design:

När designprocessen påbörjas så startar man alltid med att göra en enklare pedagogisk skiss (Wireframe) utifrån den kravspecifikation ni har arbetat fram tillsammans innan. Detta underlättar tankesättet för dig som kund att förstå och kunna få en visuell bild utav webbplatsen men även för kommande designarbete och utvecklingsarbete för webbyrån. Skissen eller den så kallade Wireframen talar om webbplatsens olika element och funktioner som ska finns med, vilka placeringar och positioneringar de olika elementen har och även en inblick i hur webbplatsens grundstruktur kommer att bete sig.

När skissen (wireframe’n) är fastslagen så börjar man ta fram en mer grafisk layout/design utifrån skissen. I detta skedde är det bra ifall ni har lämnat in er grafiskaprofil om sådan finns då en enkel skiss nu omvandlas till en mer djupgående design där former, färger och beteende sätts.

En nyckelfaktor man bör tänka på som kund är att inte budgetera mindre på designarbetet än utvecklingsarbetet. Då designen är ett avgörande/underlag om hur webbplatsen kommer se ut rent visuellt men även hur webbplatsen kommer att bete sig funktionalitet mässigt, förmedla och interagera med dina besökare.

Ibland behövs det kompletteras med en fotograf som tar nya bilder, en copywriter som skapar ett nytt textinnehåll till webbplatsen.

En nyare trend som bara fortsätter och växer med åren är att man arbetar mycket mer med bilder och direkt-informerade texter som vänder sig direkt till besökaren/användaren än vad vi såg för 5 – 7 år sedan där vi fick skumma igenom två A4:or med text innan vi hittade det vi sökte efter. Då tekniken bara går framåt så erbjuds det för varje år fler möjligheter till att göra fler och framför allt bättre saker på webben.

2015 hetaste trend inom webbdesign är rörlighet, allt fler ser efter möjligheterna att ha en bakgrundsfilm lite snyggt spelandes på webbplatsen startsida kontrat med snygga parallax-effekter.

Ifall du är ett nyare företag eller ny på webben helt enkelt, tänk på att webbplatsen kommer förmedla ditt företags ansikte ut på den digitala marknaden. Därför är det extra noga att designen blir som du har tänkt dig, att webbplatsen förmedlar och täcker ditt behov.

En professionell webbyrå kommer att hjälpa dig att planera och komma med idéer ifall du har några frågetecken. Allting för att du som kund ska få en så komplett webbplats utifrån dina behov och krav som kund till din budget.

Detta är en process som kan ta tid, ett hantverk som växer med tiden. Ibland behöver man gå tillbaka och tänka om och ändra någonting i designen för att få det maximala resultatet.

Utveckling:

När designen är klar och både du som kund och vi på webbyrån är överens och eniga så börja utvecklingstimmarna att ta fart.

Det finns två olika roller inom utvecklingsarbetet. Vi pratar om Front End och Back End.

En front end utvecklare kommer att se till att webbplatsen ser ut exakt som den gör på designen. Att alla visuella funktioner fungerar och beter sig som dem ska. En bra front end utvecklare har kolla på dem senaste teknikerna inom webb-produktioner och design, har ett skarpt öga för det visuella och missar inte en pixel fel. Även kan ta avgörande och beslutsamma beslut om vad som kommer att bli bäst rent visuellt för projektet och resultatet.

En back end utvecklare roll är att se till webbplatsens bakgrund med databaser, server, se till att cms – verktyget där du kommer att uppdatera din webbplats ifrån fungerar och beter sig som det ska. Förse dig och ditt företag med e-post adresser, se till att kontaktformulären fungerar. Även anropa och göra kopplingar mellan olika system en webbplats ibland kan behöva använda sig utav. En bra back end utvecklare har en bredd och ett stort kunnande om servrar, nätverk, e-posthantering, en mer djupgående serverside programmering och kan komma att vara ett avgörande för din nya webbplats grundfundament att stå på.

Dessa två huvudpositioner är en nyckelfaktor för att din webbplats ska kunna bli så bra som önskat då detta går hand i hand med varandra. En bra strukturerad välskriven kod som lätt kan skapa en uppfattning för kommande utveckling.

Det är aldrig fel att fråga vem som ska göra vad angående din nya webbplats, vilka personer som har vilka roller i projektet. I större projekt kan flera personer besitta samma roll där dem tillsammans diskuterar, bollar och tar gemensamma beslut.

Inom en webb-produktion kan du träffa på många olika roller som spelar en stor roll i en bra och välutvecklad webbplats.

Art Director (Formgivare och kommunikativt ansvarig jobbar oftast ihop med Creative Director)

Creative Director (Skapa och/eller styra strategier samt stödja och ge råd i den kreativa processen)

Fotografer (Fotograferar och arbetar med bildproduktion)

Copywriter (Tar fram anpassade texter för behovet)

Projektledare (Leda eller koordinera alla aktiviteter och funktioner inom ett projekt. I rollen ingår att stämma av de olika delarna i projektet, rapportera och se till att saker och ting fångas upp och inte faller mellan stolarna)

I mindre projekt kan en front end utvecklare eller en back end utvecklare klarar sig på en egen hand baserat på projektets storlek. Däremot ifall utvecklingen är av en större sort i form av minst några veckor/månader bör man ha ett hum om att webbyrån har minst en professionell person i varje roll utifrån de krav webbplatsen ska uppfylla. Ifall din webbplats behöver nya bilder som ett exempel. Har webbyrån du samarbetar med någon anställd inhouse-fotograf eller kommer dem ta in en utomstående konsult? Det finns många  som försöker lösa allting på egen hand, detta kommer att sno och ta tid ifrån projektet, personen i sig kan inte vara expert på alla områden inom en produktion/projekt när det kommer till en större webb-produktion. Framför allt så kommer personen att börja stirra sig blind och gå på sina egna misstag som senare kommer behövas att rättas till längre fram.

En webb-produktion är ett samarbete både internt och gentemot dig som kund för att tillsammans kunna ta fram en så välutvecklad webbplats som möjligt som uppfyller de krav du har ställt.

För att kunna skaffa sig en mer tydlig uppfattning om vad webbyrån kan rå sig på och hjälpa just dig med, finns några bra knep. Börja med att kolla igenom tidigare referenser webbyrån besitter.

 

– Har webbyrån gjort liknande projekt?

– Lever webbplatsen du kollar på?

– Ser den bra ut rent visuellt?

– Hur många har dem anställda? Vilka roller finns det att tillgå?

– Har dem en projektledare?

– Se alla referenser snarlika ut?

– Har webbyrån själv en aktiv webbplats?

Var inte rädd att fråga webbyrån som du har en kontakt med om vad dem kan och har för anställda. Besitter dem på utbildningar, vunnit några priser eller andra utmärkelse inom branschen, diverse tävlingar etc.