Att stoppa spam från formulär

Vi har nog alla någon gång, många varje dag, fått spam i mejlkorgen via de formulär som finns på din webbplats.
Dessa mejl är både irriterande att få och kräver onödig tid att gå igenom och rapportera som spam och ta bort.

Anledningen till att dessa spam kommer fram beror oftast på att en robot (bot) besöker er hemsida, registrerar vilka formulärfält som finns på er webbplats och sedan försöker att fylla i fälten och utföra en postning av formuläret. När detta är utfört så kommer roboten att gå vidare på din webbplats och leta efter fler formulär att fylla i.

unreadable-captchaLösningar för att försöka stoppa dessa spambotar finns det många av. Du har kanske stött på CAPTCHA där du måste fylla i några tecken som står i en otydlig bild eller matematikmetoden där du ska fylla i svaret av t.ex. 2+5. De här lösningarna fungerar ofta bra för att stoppa spambotarna från att posta ditt formulär, men de är också väldigt irriterande och svåra att hantera för besökaren. Resultatet blir då färre ifyllda formulär från dina besökare.

Det finns ett till alternativ som kallas för Honeypot som inte kräver någonting av besökaren eller administratören, utan det handlar om att lura spamboten.
När vi skapar ett formulär så lägger vi också till ett extra fält som vi döljer med CSS (Cascading Style Sheets). Spambotarna kan i regel inte hantera CSS vilket medför att fältet är synligt för spamboten. I nästa steg när själva postningen sker av formuläret så kollar vi om det dolda fältet innehåller någon information. Om det innehåller någon information så vet vi att det är en spambot som postar och stoppar då utskicket av mejlet till din inkorg.

Honeypot metoden har vi använt oss av i flera år med framgång.

Här är ett exempel: