Hackad WordPress-sajt

WordPress är världens mest använda verktyg för att bygga webbplatser. Det finns många teman och tillägg till WordPress vilket ger ett stort utbud på funktionalitet och utseende.

Det stora antalet WordPress-sajter gör det dock även till ett lockande mål för hackare, som letar reda på dåligt skyddade sidor vilka de kan ta över och utnyttja som de vill. Som tur är kan du enkelt säkra upp din sida för att försvåra för hackarna.

Tillägg (Plugin)

Säkerhetshål i tillägg (Plugin på engelska) och teman står för majoriteten av ingångar hackare använder sig av för att ta sig in på en WordPress-sajt. Ett sätt att minska denna risk är ha så få tillägg som möjligt installerade. Att avinstallera tillägg kan dessutom ofta få din WordPress-sida att gå snabbare då den får färre funktioner att ladda in.

Man kan minska denna risk avsevärt genom dessa åtgärder:

  • Använd helst köpta tillägg eller tillägg med välkända produktägare.
  • Håll tilläggen kontinuerligt uppdaterade
  • Använd inte övergivna tillägg, där säkerhetsuppdateringar inte kommer skapas. Du kan se där du installerar tillägg när tillägget senast uppdaterades.

Brute force-attack

Brute force är när någon gissar sig till lösenordet genom att testa massvis av vanliga och ovanliga kombinationer. Även denna metod står för en stor del av intrången. Detta skyddar du dig mot genom att ha säkra lösenord. Du kan också göra din inloggningsruta säkrare mot denna typ av attack med hjälp av olika säkerhetstillägg.

Säkerhetshål i WordPress och teman

På samma sätt som det är viktigt att hålla tillägg uppdaterade, är det viktigt att hålla WordPress och de tillägg man har installerade uppdaterade. Tillsammans står dessa för mer en var tionde intrång.

Håll webbplatsen uppdaterad

Säkerhetshål upptäcks regelbundet i WordPress och de tillägg och teman som finns. Oftast när detta sker är utvecklarna snabba med att släppa en uppdatering som täpper till detta säkerhetshål. Det är därefter upp till dig som ägare att installera dessa uppdateringar på din webbplats. Om detta inte görs lämnar du dörren öppen för hackare att utnyttja dessa säkerhetshål för att ta sig in på din sida.

Du bör kontrollera och uppdatera en gång i veckan.

Notera att det finns en risk att saker på webbplatsen slutar fungera i och med att man uppdaterar. Det är dock alltid rekommenderat att ändå hålla webbplatsen uppdaterad, då ett potentiellt intrång på sidan kan vara mångdubbelt förödande.

Om du fått ett intrång kan Nitea hjälpa till att återställa webbplatsen.