Modern Webbdesign med Flat design och Parallax

Med Flat design och Parallax får du en mer säljande webbplats,

Du har säkert sett att moderna webbplatser idag fyller ut hela din breda skärm och även anpassar sig till mobilen. Startsidorna använder skroll på ett mer genomtänkt sätt där budskapen presenteras efter varandra på ett vägledande sätt.

Modern webbdesign är enklare och tydligare med färggranna fält och tydliga korta budskap. Skuggningar och färgskiftningar är borta. Ett exempel är utseendet i Windows 8 där apparna presenteras med olika färggranna rutor.

flat_design

Flat design

En design som ser ut som den låter, det vill säga platt. Inget djup i designen, Inga blänkande knappar eller skinande rutor, bara så rent och enkelt som möjligt.
Enkla och raka former på innehåll ofta i rutformat kvadratiskt eller rektangulärt.

Typografi
Numera kan man använda fler teckensnitt på webbplatser. Och med teckenstorlek, mellanrum och radavstånd får vi bättre anpassning till budskapets innehåll.

Färg
Olika avsnitt och innehåll framställs med glada färgade områden ofta enkla och rektangulära.

Ikoner
Enkla och enfärgade ikoner används för att skapa igenkänning och särskilja ämnen och innehåll.

Påverkan
Stora, enkla och tydliga uppmaningar och ibland tillhörande formulär erbjuder besökaren att ta kontakt eller utföra en handling.

Minimalism
Överhuvudtaget innebär flat design en minimalistisk syn på innehållets design och omfattning. Man “överdesignar” inte bakgrunder och innehåll och samtidigt hålls budskapen korta och koncisa.

 

Parallax webbdesign

Kännetecknas av en skrollfunktion där de främre innehållselementen skrollar snabbare än de bakre för att skapa en djuphetskänsla på sajten. Effekten är hämtad från spelsajter för att höja upplevelsen.

Ett bra tillämpningsområde är när man vill sätta ett erbjudande eller budskap i ett speciellt sammanhang. Budskapet ligger främst som en text eller bild och skrollas över en miljöbild kopplad till budskapet.

Niteas webbplats har flat design och parallax. Se exempel på startsidan.